Momspromenaden

En småföretagares vardagPress

Pressmeddelande 2010-04-08
Hans Lindqvist ( c )
Kommunalråd, Värmdö
Tel 070/ 5485819

Jag antar Mats Erikssons utmaning
Sänk momsen på restaurangtjänster
www.momsbloggen.se

-Det är fullständigt obegripligt att en smörgåstårta som säljs i en butik skall ha 12 procents moms medan samma tårta som serveras på ett bröllop har 25 procent.

Det säger Hans Lindqvist ( c ), kommunalråd i Värmdö och ansvarig för näringslivsfrågor.
Han stödjer till hundra procent Mats Eriksson och hans företag Catering Mec AB på Värmdö, som på söndag den 11 april utmanar politiker i alla kommuner med en ”Momspromenad” som startar i Stockholm med besök på olika restauranger.

Sverige har EU:s högsta moms, 25%, på restaurangtjänster. Samtidigt har vi Europas lägsta sysselsättningsgrad inom restaurangbranschen. En sänkt moms på restaurangtjänster skulle enligt Handelns Utrednings Institut, HUI leda till minst 10~000 nya vita jobb i restaurangbranschen. Det är en bransch som sysselsätter många personer med svagare ställning på arbetsmarknaden som unga, utlandsfödda och personer med låg utbildningsnivå.
-Sverige har den högsta ungdomsarbetslösheten i Europa med över var fjärde ungdom utan jobb. Om restaurangmomsen sänks leder det till att fler går på restaurang och vi får fler jobb, säger Hans Lindqvist.
-Samtidigt minskar vi också svartekonomin, får en sundare och mer rättvis konkurrens inom mat- och livsmedelssektorn med samma moms för färdiglagat i butik som det som äts på restaurang.

På söndag klockan 15.00 startar vi momspromenaden vid riksdagshuset till närliggande restauranger. All media är välkommen.
Hans Lindqvist, 070/ 5485819
Mats Eriksson 070/ 4960097