Momspromenaden

En småföretagares vardagSTEFAN LÖFVEN EN LEKTION OM KROGMOMSEN

Den bortglömda momsförklaringen:

12 % eller 25 % = snedvriden moms

I vilken annan branch är det fördelat på att inköp ska vara låg moms och försäljning hög moms? Alkohol & tobak undantaget.

När man pratar med människor i allmänhet så är det väldigt få som har vetskapen om att vi i restaurangbranchen har haft helt snedvriden momssats.
Vi köper in för 12 % men när vi ska sälja samma vara så säljer vi för hög moms, undantaget avhämtning eller catering.

I dom allra flesta brancher ser man momsen som kvittning, inte en kostnad, fram tills nyåret fick vi betala överskjutande skatt hela tiden vilket gjorde att vi hela tiden levde på minsta marginaler. Att lägga dessa extra % till fler anställda, utveckla företaget m.m m.m är något som är självklart för andra brancher men har bara varit en dröm för oss.

Om Sveriges företag ska kunna fungera måste det vara lika för alla, att vissa partier ser momssänkningen som att vi stoppar alla pengar i fickan är inget annat än ren okunskap.

Jag tror och hoppas att alla småföretagare vill ha råd att kunna anställa fler och ge dom dom bästa förutsättningar med bra avtal, detta ser vi redan resultat på vilket är glädjande & jag är helt övertygad om att dessa siffror har ökat när hela 2012 har gått.

Glenn Ohlsson

Forsgårdens Golfkrog


Lämna en kommentar


fyra + två =